Wednesday 18 July 2012

Resipi Pengat Pisang Mudah

PENGAT PISANG

Assalamualaikum..
hari ni sy nak kongsi resipi pengat pisang yang ringkas dan mudah..
dan yang penting sedap..
kredit to my mum..hehe

bahan-bahan :
pisang abu (pisang nangka or yg korg suka pn blh) - 5 biji or ikut keperluan
air
kapur - sikit je
santan - 4 cwn
daun pandan - 2 helai
gula - secukup rasa
garam - secukup rasa

cara-cara:

  1. Potong pisang (seberapa yang korang nak) kecil-kecil..macam dalam gambar..sy guna 5 biji..kemudian rendam di dalam air yang telah diletakkan sedikit kapur (kapur makan taw) untuk elakkan dari pisang tu lembik bila di masak.
  2. Sediakan periuk dan masukkan santan ke dalamnya..gunakan api kecil..kalau nak pekat,masukkan banyak skit santannya..sy guna 4 cawan santan.
  3. Tambahkan 1 @ 2 cawan air untuk menstabilkan kuah sebab sy xberapa suka pekat..
  4. Tambahkan gula dan garam secukup rasa..pastikan sentiasa di kacau supaya xpecah santan.
  5. Masukkan pisang yang dah direndam dan dituskan airnya.
  6. Masukkan daun pandan yang telah di siat-siat (untuk mendapatkan lebih rasa) dan simpulkan dengan kemas.
  7. Masukkan sagu gentel kalau nak lebih pekat dan ikut keselesaan anda..(sy x letak)
  8. Kacau sehingga mendidih dan hidangkan.
~ Selamat Mencuba ~

4 comments:

  1. nak buat rini .
    nampak sedapppp ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sakurara mcm mn?da try x?sdp tu..smple je cr nk wat :)

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Anda bertambah sweet lepas komen! \(^^,)/